Objavljeno: 25.11.2023.

Prošli tjedan u Vijećnici Veleučilišta „Lavoslav Ružička“ u Vukovar potpisan je ugovor o suradnji između Hrvatske lige za hipertenziju i Veleučilišta, te je tim činom Vukovarsko veleučilište prvo veleučilište u Hrvatskoj koje je postalo članom Hrvatske lige za hipertenziju i pridružilo se medicinskim fakultetima u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu.

Prema riječima akademika Bojana Jelakovića Liga okuplja sve zdravstvene i nezdravstvene radnike, sve one koji mogu dati obol u borbi protiv hipertenzije. Liga ima 2  osnovna cilja; promicanje struke i „Lov na Tihog ubojicu“ (hipertenziju, povišene masnoće i šećer u krvi).

Na tragu osnovnih ciljeva Lige, a u  suradnji s Veleučilištem „Lavoslav Ružička“ 11. studenog 2023. u centru Vukovara  provedena je akcija mjerenja krvnog tlaka, glukoze  i lipida u krvi građana Vukovara i njegovih posjetitelja. U akciji su sudjelovali studenti  i nastavnici Veleučilišta te studenti i nastavnici Medicinskog fakulteta u Osijeku.

Odaziv građana na akciju Lige i VEVU- a je bio iznimno velik unatoč lošim vremenskim uvjetima.

U tijeku akcije registrirano je 95 osoba sa povišenim krvnim tlakom, povišenim lipidima ili glukozom u krvi. Svi građani koji  su sudjelovali u akciji dobili su knjižicu sa izmjerenim vrijednostima i uputu da se obrate obiteljskom liječniku ukoliko je potrebna dodatna obrada.

Na kraju akcije održan je kratak sastanak na kojem su studenti VEVU – a kao novi  članovi Lige dobili upute o sudjelovanju o daljnjim akcijama u RH.

Na linku možete pročitati više u članku iz Večernjeg lista https://www.vecernji.hr/lifestyle/vukovarsko-veleuciliste-lavoslava-ruzicke-postalo-clanom-hrvatske-lige-za-hipertenziju-1724866