Sadržaj kolegija:

  1. Uvodno predavanje.
  2. Prehrambeni proizvodi i njihove osobine.
  3. Svježi i prerađeni poljoprivredno – prehrambeni proizvodi biljnog i životinjskog podrijetla.
  4. Razvoj tehnologije proizvodnje, čuvanja i distribucije prehrambenih proizvoda.
  5. Tehnologija proizvodnje i ambalažiranja prehrambenih proizvoda.
  6. Prehrambeni proizvodi biljnog podrijetla.
  7. Prehrambeni proizvodi životinjskog podrijetla.
  8. Pakiranje i skladištenje prehrambenih proizvoda.
  9. Transport i rukovanje robom – prehrambenim proizvodima.
  10. Kvaliteta prehrambenih proizvoda.
  11. Proizvodnja i distribucija hrane i ekosustav.
  12. Uvid i analiza praktičnih slučajeva (posjete proizvođačima i distributerima hrane).

Popis literature:

Obvezna literatura:

  1. Andrijanić, I.; Bilen, M.; Lazibat, T.: Poznavanje robe u trgovini, Ekonomski  fakultet, Zagreb, 2001.
  2. Lovrić, T.; Piližota, V.: Konzerviranje i prerada voća i povrća, Nakladni zavod Globus, Zagreb, 1994.

Izborna literatura:

  1. Ignjac, N.: Sustav kvalitete 2000, – velika revizija normi ISO – 9000, Zagreb. 1999.
  2. Kovačević, D.: Kemija i tehnologija mesa i ribe, Sveučilište u Osijeku, Osijek, 2001.1.

Ciljevi kolegija:

Cilj predmeta je upoznati studente s temeljnim tehnološkim teorijskim i praktičkim spoznajama na temelju kojih će moći voditi robno poslovanje i rukovanje robom u sektoru poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Polaganje ispita:

Pismeni i usmeni ispit.