Sadržaj kolegija:
1.Prehrambeni proizvodi i njihove osobine. Svježi i prerađeni poljoprivredno – prehrambeni proizvodi biljnog i životinjskog podrijetla. Razvoj tehnologije proizvodnje, čuvanja i distribucije prehrambenih proizvoda.
2.Tehnologija proizvodnje i ambalažiranja prehrambenih proizvoda. Prehrambeni proizvodi biljnog podrijetla. Prehrambeni proizvodi životinjskog podrijetla.
3.Pakiranje, skladištenje, transport i rukovanje robom – prehrambenim proizvodima
4.Kvaliteta prehrambenih proizvoda.
5.Proizvodnja i distribucija hrane i ekosustav.
Nastava se, također, odnosi se na uvid i analizu praktičnih slučajeva (posjete proizvođačima i distributerima hrane).
Popis literature:
Obvezna literatura:
1.Andrijanić, I.; Bilen, M.; Lazibat, T.: Poznavanje robe u trgovini, Ekonomski fakultet, Zagreb, 2001.
2.Lovrić, T.; Piližota, V.: Konzerviranje i prerada voća i povrća, Nakladni zavod Globus, Zagreb, 1994.
Izborna literatura:
1.Ignjac, N.: Sustav kvalitete 2000, – velika revizija normi ISO – 9000, Zagreb. 1999.
2.Kovačević, D.: Kemija i tehnologija mesa i ribe, Sveučilište u Osijeku, Osijek, 2001.
Ciljevi kolegija:
Predmetom „Poznavanje prehrambene robe“ studentima će se omogućiti stjecanje temeljnih tehnoloških teorijskih i praktičkih spoznaja, na temelju kojih će moći voditi robno poslovanje i rukovanje robom u sektoru poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.
Polaganje ispita:
Pismeni i usmeni ispit.
Nositelj kolegija:
Izvođač kolegija:
izv. prof. dr. sc. Jozinović Antun