Sadržaj kolegija:
- Uvodno predavanje.
- Prehrambeni proizvodi i njihove osobine.
- Svježi i prerađeni poljoprivredno – prehrambeni proizvodi biljnog i životinjskog podrijetla.
- Razvoj tehnologije proizvodnje, čuvanja i distribucije prehrambenih proizvoda.
- Tehnologija proizvodnje i ambalažiranja prehrambenih proizvoda.
- Prehrambeni proizvodi biljnog podrijetla.
- Prehrambeni proizvodi životinjskog podrijetla.
- Pakiranje i skladištenje prehrambenih proizvoda.
- Transport i rukovanje robom – prehrambenim proizvodima.
- Kvaliteta prehrambenih proizvoda.
- Proizvodnja i distribucija hrane i ekosustav.
- Uvid i analiza praktičnih slučajeva (posjete proizvođačima i distributerima hrane).
Popis literature:
Obvezna literatura:
- Andrijanić, I.; Bilen, M.; Lazibat, T.: Poznavanje robe u trgovini, Ekonomski fakultet, Zagreb, 2001.
- Lovrić, T.; Piližota, V.: Konzerviranje i prerada voća i povrća, Nakladni zavod Globus, Zagreb, 1994.
Izborna literatura:
- Ignjac, N.: Sustav kvalitete 2000, – velika revizija normi ISO – 9000, Zagreb. 1999.
- Kovačević, D.: Kemija i tehnologija mesa i ribe, Sveučilište u Osijeku, Osijek, 2001.1.
Ciljevi kolegija:
Cilj predmeta je upoznati studente s temeljnim tehnološkim teorijskim i praktičkim spoznajama na temelju kojih će moći voditi robno poslovanje i rukovanje robom u sektoru poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.
Polaganje ispita:
Pismeni i usmeni ispit.
Nositelj kolegija:
Izvođač kolegija:
izv. prof. dr. sc. Jozinović Antun