Objavljeno: 15.06.2022.

U organizaciji Veleučilišta „Lavoslav Ružička“ u Vukovaru, a pod pokroviteljstvom Ministarstva pravosuđa i uprave dana 2. i 3. lipnja 2022. godine u Tuheljskim Toplicama održana je 12. Međunarodna konferencija Razvoj javne uprave. Suorganizatori ovogodišnje konferencije bili su Pravni fakultet u Osijeku i Državna škola za javnu upravu, dok je medijski pokrovitelj i ove godine bio Novi informator d.o.o.

Središnja tema ovogodišnje konferencije bila je Funkcionalno povezivanje jedinica lokalne samouprave – izazovi i prilike za ravnomjerniji razvoj. Prvog dana konferencije ministar pravosuđa i uprave, dr. sc. Ivan Malenica prezentirao je mjere i aktivnosti koje se, sukladno Nacionalnom planu oporavka i otpornosti i Nacionalnoj razvojnoj strategiji Republike Hrvatske do 2030. godine, poduzimaju u cilju postizanja veće učinkovitosti lokalnih jedinica i podizanja razine kvalitete javnih usluga na lokalnim razinama. Ministar Malenica posebno je izdvojio mjeru „Daljnja optimizacija i decentralizacija JLP(R)S putem potpore funkcionalnom spajanju“ za čiju provedbu je osigurano 21,6 milijuna kuna i kojom se namjerava stvoriti sustav za financiranje zajedničkog obavljanja poslova.

Nakon izlaganja ministra Malenice održana je panel rasprava Upravni postupak i upravni spor u Republici Hrvatskoj – geneza i otvorena pitanja u kojoj su sudjelovali prof. dr. sc. Dario Đerđa, prof. dr. sc. Marko Šikić i prof. dr. sc. Bosiljka Britvić Vetma uz moderiranje savjetnika ministra pravosuđa i uprave Božidara Horvata mag. iur.

Za sudjelovanje na drugom danu konferencije prijavljeno je više od 40 radova u kojima su autori, sa stručnog i znanstvenog stajališta, razmatrali različite aspekte lokalne samouprave, s posebnim naglaskom na mogućnosti funkcionalnog povezivanja jedinica lokalne samouprave. U svojim izlaganjima renomirani autori propitivali su mogućnosti i izazove funkcionalnog spajanja u provedbi obveza jedinica lokalne samouprave u područjima prava životinja, odgoja i obrazovanja, skrbi o djeci, starijima i osobama s invaliditetom, sudjelovanja građana u lokalnom odlučivanju i brojim drugim zanimljivim temama.

Zahvaljujemo svima koji su svojim sudjelovanjem pridonijeli održavanju Konferencije i sve Vas pozivamo na iduću, 13. Međunarodnu konferenciju Razvoj javne uprave.