Objavljeno: 09.05.2022.

Grad Vukovar je po prvi put sudjelovao na Festivalu znanosti i postao 38. grad u Hrvatskoj u kojem se održava ova manifestacija koja traje od 2003. godine.

Bio je ovo 19. po redu Festival čija je središnja tema bila – Život, a okupio je brojne sudionike, predavače koji su na zanimljiv način kroz radionice i predavanja pokušali proniknuti u njegove tajne.

U petak 6. svibnja i subotu 7. svibnja 2022. godine, na Veleučilištu „Lavoslav Ružička“ u Vukovaru, koje je ovogodišnji suorganizator Festivala, uz Gimnaziju Vukovar i Muzej vučedolske kulture, održano je niz zanimljivih predavanja i radionica. Od onih na temu života na dunavskom limesu i tragova života u prošlosti pa sve do života u virtualnoj stvarnosti i u rukama znanosti, do molekula i ritma života.

Zaljubljenici u znanost uz brojne studente i posjetitelje, kojih je u ova dva dana bilo gotovo dvjestotinjak, imali su priliku čuti niz zanimljivosti, a neki od njih i priliku upoznati se s Veleučilištem i kao mjestom nastavka njihova obrazovanja.

O važnosti obrazovanja i popularizaciji znanosti među mladima na našem Veleučilištu su predavanje održala i dva posebna gosta ovogodišnjeg Festivala, izraelski veleposlanik u Republici Hrvatskoj, njegova Ekscelencija Ilan Mor, kao i nekadašnji ministar obrazovanja, znanosti i sporta prof. dr. sc. Dragan Primorac u čijem je mandatu Veleučilište i osnovano. U gotovo dvosatnom druženju studenti i profesori imali su priliku saznati nešto više u Republici Izrael i po čemu je posebno obrazovanje u toj zemlji te su svi zainteresirani pozvani sudjelovati kroz Erasmus programe u stjecanju novih znanja i vještina. Profesor Dragan Primorac zainteresirao je studente za znanost u svom izlaganju o genetici i forenzici te poručio svima kako – Budućnost pripada onima koji vjeruju u ljepotu svojih snova (Eleanor Roosevelt). Na kraju druženja studenti su imali priliku postavljati pitanja uvaženim gostima.

Zatvaranje ovogodišnjeg Festivala znanosti upriličeno je u Gradskom muzeju Vukovar prigodnim predavanjem o 19. meridijanu koji prolazi kroz naš grad.

Fotografije možete preuzeti ovdje.