Objavljeno: 25.10.2021.

Dana 21. i 22. listopada 2021. godine u Hotelu Lav u Vukovaru, s početkom u 12,00 sati održan je 7. Međunarodni znanstveno-stručni skup „Fizioterapija u sportu, rekreaciji i wellnessu“ koji se drugu godinu za redom održava u partnerstvu s Visokom školom Ivanić-Grad.

Veleučilište „Lavoslav Ružička“ u Vukovaru, svojim Specijalističkim diplomskim studijem Preventivna fizioterapija, nedavno završenim Erasmus staff week-om te uspješnom organizacijom 7. Međunarodnog stručnog skupa potvrđuje svoje mjesto na znanstveno-stručnoj mapi, kako Hrvatske tako i Europe. Dokaz tome su i održana pozvana predavanja na plenarnom dijelu Skupa od strane prof. dr. sc. Krešimira Rotima, izv. prof. dr. sc. Ane Stupin, dr. sc. Tomislava Čengića, dr. sc. Maye Cale-Benzoor iz Izraela te Rune Held iz Njemačke.

Porast broja rekreativaca sportaša te korisnika wellness programa implicira povećanu potrebu za stručnom specijaliziranom fizioterapijskom skrbi populacije svih uzrasta te klinički pristup fizioterapiji koja svoje jedro znanja temelji na znanosti i praksi temeljenoj na dokazima. Stoga održani Skup svakako predstavlja izniman znanstveno-stručni doprinos u tom segmentu.

Drugog dana Skupa, održana su predavanja po sekcijama na kojima je sudjelovalo preko 90 autora, s 50 radova. Kao organizatori skupa iznimno smo zadovoljni brojem kvalitetnih radova koji su potaknuli raspravu i razmjenu mišljenja čime je ispunjen još jedan od ciljeva Skupa -interdisciplinarni dijalog i intersektorska suradnja između raznih zdravstvenih ustanova i stručnjaka.

Skup se održavao pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, Hrvatske komore fizioterapeuta i Veleposlanstva Države Izrael u Republici Hrvatskoj. Iznimno nam je drago da je kvalitetu Skupa prepoznala Hrvatska komora fizioterapeuta koja boduje sudjelovanje na Skupu. Video pozivom sudionike Skupa pozdravili su ministar izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med. te veleposlanik Države Izraela u Republici Hrvatskoj Nj. E. Ilan Mor.

U sklopu Skupa, održana je i promocija knjige pod nazivom Osnove rehabilitacije pokretom Vesne Brumnić, dipl. physioth., v. pred. koja predstavlja izniman doprinos razvoju struke, ali i proširenju fonda stručne knjižnične građe i izdavačke djelatnosti Veleučilišta.