Objavljeno: 13.07.2023.

Zbor Veleučilišta Republike Hrvatske održao je svečanu sjednicu 7. srpnja 2023. godine u Kući umjetnosti „Arsen“ u Šibeniku. Na sjednici su sudjelovali dekani 32 hrvatska veleučilišta na kojima studira oko 25 tisuća studenata. Uloga domaćina ovoga puta pripala je Veleučilištu u Šibeniku.

Predsjednik Zbora Veleučilišta izv. prof. dr. sc. Damir Jugo, prof. struč. stud., istaknuo je kako je novim Zakonom o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti konačno izjednačen status studenata sveučilišnih i stručnih studija čime je ispravljena višedesetljetna nepravda prema studentima veleučilišta kada je riječ o akademskim i stručnim nazivima. Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja mr. sc. Ivica Šušak istaknuo je značaj stručnih studija za sustav visokog obrazovanja i tržište rada te je ukazao na jednak tretman stručnih i sveučilišnih studija u Hrvatskoj. Dekani veleučilišta su naglasili kako je važno i dalje raditi na kvaliteti i reformi studijskih programa.

Na svečanoj sjednici su dodijeljene nagrade i priznanja Zbora Veleučilišta za 2023. godinu. Ove godine Poveljom Zbora Veleučilišta nagrađeni su Visoko učilište Algebra, Studentska inicijativa 300=300, prof. dr. sc. Dragutin Ščap i izv. prof. dr. sc Robert Kopal, prof. struč. stud. Priznanje Zbora Veleučilišta za poseban doprinos razvoju stručne i nastavne djelatnosti u području društvenih znanosti dobio je nastavnik našeg Veleučilišta doc. dr. sc. Slobodan Stojanović, prof. struč. stud.

Dan ranije, 6. srpnja 2023. godine, Zbor Veleučilišta je kao pokrovitelj podržao konferenciju „Perspektive razvoja stručnih studija u Hrvatskoj“ koja je također održana u Kući umjetnosti „Arsen“ u Šibeniku. Uvodno izlaganje održao je izv. prof. dr. sc. Damir Jugo, a na panelu su sudjelovali dekani pet veleučilišta iz Šibenika, Splita, Knina, Dubrovnika i Zaprešića. U raspravi je naglašeno kako su stručni i sveučilišni studiji jednako vrijedni, ali različiti, te kako glavnu prednost stručnih studija i veleučilišta čine vještine i brzina kojom se studente priprema za tržište rada. Istaknuto je kako veleučilišta trebaju kontinuirano raditi na osiguravanju i unaprjeđenju kvalitete te pokretanju studijskih programa sukladno potrebama tržišta rada što je ujedno i ključ njihovog opstanka u sustavu visokog obrazovanja.