Objavljeno: 06.04.2023.

Od 20. do 24. ožujka 2023. godine na Veleučilištu su održani Dani karijera, otvorenih vrata i Eramus+ International staff week. Tijekom tjedna održana su razna događanja u cilju povezivanja studenata i poslodavaca, razmjene iskustava te upoznavanja srednjoškolaca i zainteresirane javnosti sa studijskim programima i radom Veleučilišta.

Kratak video prikaz onoga što se događalo na Danima karijera, otvorenih vrata i Erasmus+ International staff week-u možete vidjeti na https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=AJUGZaZMlFs&feature=youtu.be.

Na predstavljanju studijskih programa u ponedjeljak 20. ožujka sudjelovalo je više od 150 maturanata iz srednjih škola iz Vukovara, Osijeka i Vinkovaca. Maturanti su se upoznali sa stručnim studijskim programima i uvjetima studiranja i života na Veleučilištu te su obišli zgradu Veleučilišta i obližnji studentski dom „Leopold“.

Gosp. Mladen Pejković, stariji izvršni direktor odgovoran za transformaciju i ICT u Atlantic grupi, u utorak 21. ožujka održao je studentima predavanje na temu poslovanja i razvoja te upravljanja tehnološkim i drugim resursima u poduzeću. Gosp. Ognjen Bagatin, vlasnik i izvršni direktor Poliklinike Sinteza, suvlasnik medijske platforme Poduzetnik i poliklinike Bagatin, u srijedu 22. ožujka održao je predavanje studentima na temu liderstva te ključnih znanja i vještina potrebnih za osobni i poslovni uspjeh i razvoj sadašnjih i budućih zaposlenika.

Predstavljanje poslodavaca studentima održano je u srijedu 22. ožujka od 11-15 sati. Na predstavljanju je sudjelovalo više od 20 poslodavaca s kojima Veleučilište kontinuirano održava partnerske odnose i koji su prezentirali poslovanje svojih poduzeća i ustanova, porazgovarali s našim studentima koji uskoro završavaju studije i izlaze na tržište rada te podijelili promidžbene materijale. Uloga poslodavaca kao partnera i primatelja studenata na stručnu praksu od ključne je važnosti za razvoj praktičnih znanja i vještina, prilagodbu stručnih studijskih programa potrebama tržišta rada te brzo zaposlenje nakon završetka studija.

Nakon završetka studija naši VEVU alumniji najbolji su promotori Veleučilišta jer svojim svakodnevnim radom i ponašanjem odražavaju i promoviraju djelovanje i vrijednosti Veleučilišta. Stoga su u četvrtak 23. ožujka svoja iskustva sa studija i radnog mjesta sadašnjim studentima prenijeli VEVU alumniji Tomislav Lovrić s Upravnog studija, Marija Crnković Knežević sa Studija fizioterapije i Stjepan Draganić sa Studija trgovine. U raspravi su iznijeli razloge upisivanja studija na Veleučilištu, osvrnuli su se na razdoblje studiranja i studentskog života te su istaknuli ključna usvojena znanja i vještine tijekom studija koja najviše koriste na radnom mjestu.

Radionica „Zaposli se nakon studija“ održana je u petak 24. ožujka. Predstavnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje iz Područnog ureda Vukovar, Jasna Kolar, predstojnica Područnog ureda Vukovar, Vedrana Falćan, stručna savjetnica za razvoj karijere i cjeloživotno obrazovanje i Vanja Paradžik Krezo, rukovoditeljica Odsjeka za profesionalno usmjeravanje i obrazovanje, studente su informirale o trenutnom stanju na tržištu rada, istaknule temeljne značajke i osobine koje osiguravaju konkurentnost na tržištu rada i omogućuju brzi pronalazak posla te predstavile načine pisanja životopisa i zamolbe za posao kao dva ključna dokumenta prilikom prijavljivanja na otvorene natječaje za posao.

Na Erasmus+ International staff week-u sudjelovalo je 20 nastavnika i nenastavnog osoblja s partnerskih visokih učilišta iz Ukrajine, Gruzije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Rumunjske, Njemačke i Mađarske koji su održali niz predavanja našim studentima na pojedinim predmetima u okviru nastave na našim studijskim programima. Osim predavanja za studente, održane su i dvije radionice za nastavnike i djelatnike Veleučilišta i goste iz inozemstva. Izv. prof. dr. sc. Dunja Škalamera Alilović s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, predsjednica Povjerenstva za priznavanje i vrednovanje prethodnog učenja Sveučilišta u Rijeci, održala je u utorak 21. ožujka radionicu „Priznavanje ECTS bodova s odlaznih mobilnosti“, dok je u četvrtak 23. ožujka doc. dr. sc. Ksenija Romstein, prodekanica za razvojno-stručni rad Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku održala radionicu „Inkluzija u visokom obrazovanju i mobilnostima.

Sva događanja na Danima karijera, otvorenih vrata i Erasmus+ International staff week-u bila su posjećena te su prema ocjenama sudionika bila izuzetno aktualna i zanimljiva.

Veleučilište se još jednom zahvaljuje svim pojedincima, partnerima, poduzećima i ustanovama koji su odvojili vrijeme i sudjelovali u organizaciji i provedbi prošlotjednih događanja.

Do sljedeće godine, veliki VEVU pozdrav!