Objavljeno: 09.07.2020.

Obavještavamo vas kako je u sustavu CEEPUS-a otvoren natječaj za odlazne mobilnosti izvan CEEPUS mreža – freemover mobilnost za zimski semestar 2020./2021. akademsku godinu.

Više na mrežnim stranicama AMPEU.


Napomene:

Većina država koje sudjeluju u CEEPUS-u potvrđivat će dolazne prijave za freemover mobilnosti u zimskom semestru. Budući da pojedine zemlje mogu imati različite upute ili ograničenja, upućujemo zainteresirane kandidate da prije podnošenja prijave OBAVEZNO kontaktiraju nacionalni ured za CEEPUS u zemlji primateljici i zatraže dodatne informacije o slobodnim mjestima i rokovima (klikom na zastavu države na www.ceepus.info ).

Što se tiče dolaznih freemover prijava, Nacionalni ured za CEEPUS u Hrvatskoj na ovom natječaju, nažalost, neće potvrđivati dolazne freemover prijave za zimski semestar, već samo zqa ljetni semestar.

Takva odluka donesena je imajući u vidu da je Hrvatska prethodno omogućila automatsko prenošenje svih dolaznih nerealiziranih prijava (mrežnih i freemover) na cijelu iduću akademsku godinu, čime će kapaciteti sustava biti dodatno opterećeni u slučaju da okolnosti u idućoj godini omoguće realizaciju mobilnosti.

Odluku o neprimanju  freemovera donijeli smo zbog i dalje neizvjesne situacije u svezi načina na koji će se održavati nastava na hrvatskim visokim učilištima u zimskom semestru.

Podsjećamo na osnovne značajke freemover prijava:

Ø    Prednost freemover prijava jest da je moguće prijaviti se za mobilnost na bilo koje visoko učilište iz zemalja potpisnica CEEPUS-a, a ne samo na ona visoka učilišta koja su dio neke CEEPUS mreže. Koordinatori CEEPUS mreža koji razmatraju uključivanje novih ustanova u mrežu pozivamo da iskoriste ovu priliku da potencijalnu partnersku ustanovu posjete i bolje upoznaju. Studenti najčešće ne znaju na koje visoko učilište se prijaviti, stoga će trebati vaš savjet, no možete ih uputiti na odlične pretraživače studijskih programa po ustanovama koji postoje u različitim zemljama – Study in + ime države primateljice

Ø    Freemover prijava ima nešto slabiji izgled da bude potvrđena, budući da freemoveri koriste kvote koje mreže nisu potrošile na dva prethodna natječaja, no sve ovisi o tome koja je odabrana zemlja primateljica. Najmanja šansa za pozitivan ishod freemover prijava je u Austriji, koja raspolaže s vrlo malo slobodnih mjeseci za freemover mobilnosti

Ø    Budući da je moguće istovremeno podnijeti više freemover prijava, svim zainteresiranima za mobilnost u Austriji preporučamo da ozbiljno razmotre podnošenje druge prijave za neku drugu CEEPUS zemlju. Pozitivne povratne informacije primamo od studenata koji su ostvarili mobilnost u susjednoj Sloveniji, Poljskoj, Češka je povisila stipendije od 1.1.2020.

Ø    Freemover prijave nominira naš ured, no njihovu kvalitetu provjerava strani ured za CEEPUS, koji je i ključan za njihovo odobrenje. Lokalni CEEPUS koordinatori ne sudjeluju u odobravanju prijava u sustavu, no mogu se angažirati u smislu potpisivanja prihvatnog pisma ili pisama preporuke (obavezna dokumentacija za freemover prijave, pojašnjenje u nastavku).

Ø    Kriteriji za odobrenje freemover  prijava razlikuju se od zemlje od zemlje. Osim o kvaliteti prijave mogu ovisiti i o broju mjeseci kojima pojedina zemlja raspolaže te o kvotama za međunarodnu suradnju kojima pojedina strana visoka učilišta raspolažu. Dobro sročena motivacija u prijavi  (zašto baš to visoko učilište, koji programi su tamo dostupni, a nisu na matičnom VU, gramatička ispravnost) tu je ključna! Ako ste u prilici, molimo vas da prenesete studentima da se ozbiljno pozabave time što će napisati u polju freemover prijave koje se odnosi na motivaciju.

Ø    Studenti uz prijavu trebaju priložiti dodatnu dokumentaciju – 2 pisma preporuke matičnog visokog učilišta te 1 prihvatno pismo stranog učilišta (obrasci za Letter of Reccommendation i Letter of Acceptance su dostupni na www.ceepus.info), a za nastavno osoblje prihvatno pismo za freemover profesore (Freemover Teacher Letter of Acceptance, također dostupno na www.ceepus.info). Za Austriju se dokumentacija učitava u sustav CEEPUS-a tek po prolazu u 2. krug natječaja.

Ø    Freemover stipendisti dobivaju isti iznos stipendije kao mrežni stipendisti