Objavljeno: 13.05.2021.

Dan Europe obilježava se 9. svibnja svake godine, na taj dan slavi se mir i jedinstvo Europe, a tom prigodom institucije Europske unije otvaraju svoja vrata za javnost.

Diljem svijeta organiziraju se brojne aktivnosti i događanja povodom obilježavanja ovog važnog datuma, a jedno takvo na našem Veleučilištu osmislili su studenti prve godine Upravnog studija s profesoricom Marijanom Šego. Zajedničkim radom i znanjem izradili su zanimljiv informativni plakat o Europskoj uniji kako bi obilježili Dan Europe i pridružili se podizanju svijesti o Europskoj uniji i njezinim temeljnim načelima slobode, jednakosti, zaštiti ljudskih prava, nepovredivosti ljudskog dostojanstva i vladavine prava. Kako je i ova godina obilježena pandemijom uzrokovanom COVID-om 19, nažalost izostale su druge planirane aktivnosti studenata i profesorice Šego.

Također, u sklopu Dana Europe posjetio nas je  hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i potpredsjednik mladeži europske pučke stranke Karlo Ressler sa suradnicima, ministrom Banožićem, saborskim zastupnicima Marijanom Balić i Nikolom Mažarom, te državnim tajnikom Milasom.

Vukovarsko veleučilište s programima koje nudi, planovima koje ima, proširenjem djelatnosti i studentskim domom koji je povećao kvalitetu života za studente, a i građane Vukovara, jamče što je moguće napraviti sa znanjem i na razini grada i na razini županije. U tome je ključno povezivanje iskustva, znanja i svih razina vlasti – lokalne, nacionalne i europske“, rekao je Ressler 

Važno je spomenuti da datum 9. svibnja označava godišnjicu povijesne Schumanove deklaracije. U Parizu 1950. godine Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, u govoru iznio je svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi pomoću koje bi rat među Europskim državama postao nezamisliv.