Objavljeno: 04.04.2023.

Povodom Svjetskog dana zdravlja, Veleučilište „Lavoslav Ružička“ u Vukovaru odlučilo je dati svoj doprinos smanjenju sedentarnog i populariziranju aktivnog načina života, kroz uključivanje zabavnih tjelesnih aktivnosti u život najmlađih školaraca u našem gradu.

S tim ciljem izrađen je plakat pod nazivom „Vježbaj slova svog imena“. Plakat sadrži slova abecede, a svakom slovu abecede pridružena je jedna vježba koja je opisno i slikovno prikazana. Vježbe su odabrane tako da budu jednostavne, praktične i ne zahtijevaju puno prostora te gotovo nikakve rekvizite.

U četvrtak, 30. travnja 2023. godine naše profesorice s Odjela za zdravstvene studije koje su ujedno i izradile plakat Marija Crnković Knežević i Erna Davidović Cvetko, zajedno sa studenticama Tamarom Chamae, Danijelom Stupar i Ivonom Krešo odnijele su plakat u Osnovnu školu Dragutina Tadijanovića gdje su s djecom iz produženog boravka vježbali njihova imena i pokazale im kako koristiti plakat. Nakon ugodnog i veselog druženja pozdravili su se uz obećanje učenika da će vježbati svaki dan barem jedno ime.

Kako se sve ne bi zadržalo na razini samo jedne škole i kako bi se pronijela svijest među mladima o važnosti vježbanja i tjelesne aktivnosti, Veleučilište je za tu prigodu svakoj osnovnoj školi u Vukovaru poklonilo jedan plakat i svi oni već se mogu pronaći u zgradama svih škola našeg grada.

Misao vodilja autorica plakata bila je da se plakat izloži u holu škole ili u prostorijama produženog boravka na mjesto koje je dostupno djeci kako bi mogli svakog dana vježbati svoje ime, ime svoje simpatije, najboljeg prijatelja, ime nekog tko ima rođendan taj dan ili neko ime koje im se jednostavno sviđa. Plakat je nastao i s uvjerenjem da bi baš on mogao poslužiti i u nastavi prvog razreda kao sredstvo za ponavljanje slova i aktivno učenje kroz igru te vjerom da će vrijedni učitelji u školama naći još puno primjena za koje će moći koristi plakat i tako barem malo smanjiti vrijeme sjedenja i tjelesne neaktivnosti  naših najmlađih – za zdravije sutra.