Sadržaj kolegija:

1.Povijest sportske prehrane.
2.Anatomija probavnog sustava i probava hrane i tekućine.
3.Hranjive tvari.
4.Planiranje obroka.
5.Strategija hidratacije.
6.Preporuke za unos proteina i ugljikohidrata (g/kg) ovisno o vrsti tjelesne aktivnosti.
7.Preporuke za povećanje odnosno smanjenje tjelesne mase i udjela masnog tkiva.
8.Dodatci prehrani.
9.Prehrana za sportove koji se izvode u ekstremnim klimatskim uvjetima.
10.Poremećaji u prehrani.

Popis literature:

Obavezna literatura:

1.Zvonimir Šatalić, Maroje Sorić, Marjeta Mišigoj-Duraković Sportska prehrana Zagreb : Znanje, 2006.
2.Benardot, D. Advenced Sport Nutritition.  Human kinetiks Healthline, 2006.
Dopunska literatura:
1.Benardot, D. Nutrition For Serious Athletes: An Advanced Guide to Foods, Fluids, and Supplements for Training and Performance. Champaign Ill: Human Kinetics, 2000.
2.Clark N.: Sportska prehrana, Robert Schwarz „Gopal” d.o.o. Zagreb, 2000.

Ciljevi kolegija:

Cilj ovog predmeta je pružiti studentima znanje o prehrani osobito za poboljšanje sportske izvedbe i fitnes razine, vrste hrane i prehrambene potrebe za određene sportske vrste i određene skupine (npr. djece, vrhunskih sportaša, sportašica). Cilj je pružiti studentima znanje o tome kako procijeniti nutritivni status sportaša.

Polaganje ispita:

Pohađanje nastave, ocjena seminarskog rada i ocjena pismenog ispita.

Obavijesti:

Trenutno nema obavijesti

Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.