Objavljeno: 21.04.2023.

Dana 13. travnja 2023. na Veleučilištu „Lavoslav Ružička“ u Vukovaru održan je okrugli stol pod nazivom “Održivost proizvodnje pčelinjih proizvoda”.

Na skupu su se okupili stručnjaci iz različitih područja koji su svojim znanjem i iskustvom doprinijeli razgovoru o važnosti održivosti proizvodnje pčelinjih proizvoda.

Predsjednik Pčelarske udruge „Vukovar 91“, Ivan Dumendžić, mag. cin., predstavio je Udrugu koja okuplja brojne pčelare na našem području. Govorio je o problematici pčelarstva i izrazio je zadovoljstvo što je dogovorena suradnja između Udruge i Veleučilišta kako bi se zajedničkim snagama pokušalo riješiti probleme s kojima se suočavaju pčelari.

Korisne perspektive iz područja marketinga pod nazivom „Marketing i brendiranje prehrambenih proizvoda“ prezentirala je doc. dr. sc. Mirjana Nedović, prof. struč. stud. Naglasila  je važnost brendiranja pčelarskih  proizvoda i kako marketing može podići svijest o važnosti održive proizvodnje pčelinjih proizvoda među potrošačima.

Doc. dr. sc. Slobodan Stojanović, prof. struč. stud., stručnjak iz područja računovodstva i poslovnih financija, podijelio je istraživanja i razmišljanja o financijskoj dimenziji održivosti proizvodnje pčelinjih proizvoda.

Zvonimir Filipović, mag. oec., voditelj prodaje u poduzeću PIK Vrbovec plus d.o.o., stručnjak u području prehrambene industrije, prezentirao je kako se mali proizvođači mogu plasirati u velike lance i kako se može promicati suradnja između velikih i malih proizvođača.

Doc. dr. sc. Sandra Mrvica Mađarac, prof. struč. stud., s dugogodišnjim istraživačkim zanimanjem za turizam i inovacije u turizmu, iznijela je najvažnije perspektive iz tog područja pod nazivom „Agroturistička animacija kao dodana vrijednost poljoprivrednom gospodarstvu“.

Domaćin skupa, dekan doc. dr. sc. Željko Sudarić, prof. struč. stud., također je izrazio svoje zadovoljstvo što je ova suradnja ostvarena te je naglasio otvorenost za daljnju suradnju i razmjenu znanja i iskustava. Njegove riječi su potaknule optimizam među sudionicima i pokazale koliko je važno povezivanje i zajedničko djelovanje u pronalaženju rješenja za izazove u pčelarstvu.

Posebno su se istaknuli studenti koji su svojim pitanjima pokazali da su aktivni sudionici u raspravi o ovoj važnoj temi.

U konačnici, održani okrugli stol bio je sjajan primjer suradnje različitih stručnjaka koji su svojim znanjem i iskustvom doprinijeli razgovoru o održivosti proizvodnje pčelinjih proizvoda. Ovaj skup će zasigurno poslužiti kao izvrsna polazna točka za daljnje istraživanje i suradnju u ovoj važnoj grani poljoprivrede, pčelarstvu.