Objavljeno: 06.04.2023.

Svjetski dan zdravlja od 1950. godine obilježava se svakog 7. travnja s ciljem podizanje svijesti o aktualnim zdravstvenim temama.

Veleučilište „Lavoslav Ružička“ u Vukovaru također je dalo svoj doprinos pri obilježavanju ovoga važnog datuma. Profesorica s Odjela za zdravstvene studije Vesna Brumnić, mag. physioth., v. pred.  pripremila je predavanje i radionicu pod nazivom „Prevencija lošeg držanja“. Predavanje i radionica održani su u Osnovnoj školi August Šenoa u Osijeku s učenici 3. a i 3. b razreda te nastavnicama Ljiljanom Opančar i Jasnom Novotni. Radionica je održana u suradnji s našim studenticama Martom Jović, bacc. physioth. i Ines Dolić, bacc. physioth.

Održano predavanje podiglo je svijest učenika o važnosti pravilnog držanja u prevenciji različitih bolnih stanja mišićno-koštanog sustava. Profesorica Vesna Brumnić učenicima je objasnila važnost pravilnog držanja, pravilnog nošenja školske torbe, pravilnog sjedenja tijekom nastavnih i izvannastavnih aktivnosti. Učenici su dobili konkretne smjernice koliko vremena bi smjeli koristiti ekrane i kako smanjiti sedentarno ponašanje. Poučeni su iz kojih razloga dolazi do razvoja nepravilnog držanja, koje su posljedice nepravilnog držanja te kako ga prepoznati i prevenirati. S tim ciljem s učenicima je napravljena radionica „Vježbe za poboljšanje posture“ koja je nadopunila teorijsko znanje i poboljšala praktične vještine.

Učenici su aktivno i radosno sudjelovali na predavanju i uključivali su se svojim pitanjima i komentarima. S oduševljenjem su sudjelovali i u radionici te su vježbali zanimljive vježbe od kojih su neke bile vrlo zahtjevne i izazovne.

Na kraju ovog zajedničkog druženja učiteljice i učenici su izrazili svoje zadovoljstvo održanim predavanjem i radionicom te su poželjeli ponovni susret s našom profesoricom i našim studenticama.