RasporedStudomatNastavniciKalendarNatječajiMapa webaWebmailPrijava
  Početna   O Veleučilištu  Nastava  Događanja  Aktivnosti  Studenti  KvalitetaErasmus+  Dodatne povezniceUpisi
AIDS - kuga novog doba

Doc.dr.sc. Karlo Kožul docent Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku te voditelj Savjetovališta za HIV u Osijeku na Veleučilištu Lavoslav Ružička u Vukovaru održao je predavanje povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a koji se u cijelom svijetu obilježava 1. prosinca svake godine.


Ovo je predavanje bilo još jedno iz ciklusa mjesečnih predavanja koja će se održavati u organizaciji Veleučilišta. Doc.dr.sc. Kožul ovom je prigodom govorio o uzročniku bolesti (HIV virusu), simptomima, putevima prenošenja, raširenosti u svijetu, prevenciji, ali je i strogo osudio društvenu stigmatizaciju HIV-om zaraženih osoba.


AIDS je teška, zarazna, neizlječiva bolest koja napada i uništava čovjekov imunitet. Bez zaštite imuniteta čovjek se ne može obraniti od inače bezazlenih bakterija te infekcija vrlo brzo postaje smrtonosna. Tri su glavna puta prenošenja spolnim putem, krvlju i tijekom trudnoće i/ili poroda. AIDS se ne prenosi vodom, zrakom ili insektima već jedino spermom, vaginalnim sekretom i krvlju.


Prevencija AIDS-a sastoji se u promociji zdravlja, spolnim odgojem u školama, suzbijanju prostitucije i spolnog promiskuiteta, usvajanju metoda sigurnog spolnog općenja, sterilizaciji štrcaljki i igala te upotrebom zaštitnih rukavica i maski tijekom medicinskih zahvata. U Hrvatskoj postoji čak 10 CST savjetovališta u kojima se mogu dobiti sve informacije, ali i anonimno testiranje.

Objavio: Administrator | 30.11.2012.