RasporedStudomatNastavniciKalendarNatječajiMapa webaWebmailPrijava
  Početna   O Veleučilištu  Nastava  Događanja  Aktivnosti  Studenti  KvalitetaErasmus+  Dodatne povezniceUpisi
Predavanje o važnosti edukacije mladih o spolno odgovornom ponašanju
Dr. sc. Dubravko Lepušić dr.med. na Veleučilištu Lavoslav Ružička u Vukovaru održao je predavanje o važnosti edukacije mladih o spolno odgovornom ponašanju kao pretpostavci reprodukcijskog zdravlja koje uključuje zadovoljvajući spolni život, ostvarivanje vlastitog potomstva te slobodu u odlučivanju o tome kada će se potomstvo imati.
Adolescentima se smatraju mladi od 10 do 19 godina te su zbog toga populacija na čije seksualno ponašanje veliki utjecaj ima okolina. Seksualna je revolucija 60-ih godina prošloga stoljeća snizila dobnu granicu stupanja u spolni život te potaknula češće mijenjanje spolnih partnera. Osim toga, promijenjen je cjelokupan način života tako što je produženo školovanje nakon kojega se prije sklapanja braka razvija karijera. Takve su društvene promjene dovele do učestale pojave spolno prenosivih bolesti kod mladih.
Dr. sc. Lepušić naglašava da je upravo zbog takvih prilika na važnosti dobio odgoj o spolno odgovornom ponašanju kojim bi se smanjile ne samo spolno prenosive bolesti već i prekidanje neželjenih trudnoća. Spolno odgovorno ponašanje zasnovano je na skladnoj vezi sa stabilnim i vjernim partnerom, upotrebi prezervativa ne samo kao kontracepcijskog sredstva već i kao svjesne zaštite od spolno prenosivih bolesti, odgađanju početka seksualnog života, smanjenju broja seksualnih partnera te izbjegavanju seksualnog kontakta s osobama rizičnog seksualnog ponašanja.
Lepušić je posebno istaknuo važnost spriječavanja infekcije HPV-om kojim je zaraženo čak 75% spolno aktivnih žena. Rizik od zaraze HPV-om povećava se ranim stupanjem u seksualne odnose, čestim promjenama seksualnih partnera te oslabljenjem imunološkog sustava drugim infekcijama. Zaštitu od ove zaraze, ali i drugih spolno prenosivih bolesti, može osigurati samo edukacija, razgovor unutar obitelji, spolno odgovorno ponašanje, redoviti odlasci na liječničke preglede te cijepljenje.
Prema mišljenju dr. sc. Lepušića samo curicullum zdravstvenog odgoja nudi potpunu i sveobuhvatnu edukaciju o zdravom i odgovornom spolnom životu koja je toliko potrebna kako bi se smanjilo često vrlo rizično seksualno ponašanje adolescenata.

Objavio: Administrator | 15.02.2013.