RasporedStudomatNastavniciKalendarNatječajiMapa webaWebmailPrijava
  Početna   O Veleučilištu  Nastava  Događanja  Aktivnosti  Studenti  KvalitetaErasmus+  Dodatne povezniceUpisi
Održano predavanje "OVISNOSTI - IZAZOV DANAÅ NJICE"

Povodom obilježavanja mjeseca borbe protiv ovisnosti koji traje u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca  13. prosinca na Veleučilištu Lavoslav Ružička u Vukovaru , dr. med. Nikola Drobnjak spec. psihijatrije održao je predavanje pod nazivom "OVISNOSTI - IZAZOV DANAÅ NJICE".


Predavanje je održano u cilju prevencije i upozoravanja javnosti na problem zlouporabe svih oblika sredstava ovisnosti te poticanja na aktivnu borbu protiv ovisnosti i zlouporabe droga poduzimanjem zajedničkih aktivnosti za uspješno suprotstavljanje ovom ozbiljnom problemu današnjice.


Dr. Drobnjak definirao je ovisnost kao bilo koji angažman koji se ponavlja bez obzira na pretjerane troškove i spoznaje o mogućnostima štetnosti, a potaknut žudnjom uz gubitak kontrole. Osim toga, naglasio je da se ovisnost mora tretirati kao bolest jer je to ne samo duševni već i fizički problem.


Objasnio je i da u ovisnost lako može upasti svatko jer problem nastaje u neostvarenim željama. Droga, kao i svaka druga ovisnost, predstavljaju bijeg koji je u pravilu pokazatelj našeg straha, osjećaja nemoći ili nepriznate vlastite nesposobnosti. K tome dostupnost je drogama pretjerano laka, a ovisnost osim droga može izazvati bilo što jer je ovisnost može biti odnos između osobe i tvari, osobe i osobe ili osobe i aktivnosti.


Prema tome, "izazov današnjice", bilo da je riječ o drogi, alkoholu, kocki, pušenju, lošem odnosu u vezi, internetu ili cijelom nizu mogućnosti ovisnosti, može pogoditi svakoga, a svladavanje je poseban način upravljanja našim željama.

Objavio: Administrator | 14.12.2012.