RasporedStudomatNastavniciKalendarNatječajiMapa webaWebmailPrijava
  Početna   O Veleučilištu  Nastava  Događanja  Aktivnosti  Studenti  KvalitetaErasmus+  Dodatne povezniceUpisi
Održano prvo znanstveno predavanje otvoreno za javnost

Na Veleučilištu Lavoslav Ružička u Vukovaru predavanje na temu Antropološka istraživanja populacijske strukture - problemi i perspektive održao je glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Pavao Rudan.


Riječ je o temi kojom se akademik Rudan bavi već punih četrdeset godina. Rudan je istaknuo kako se razvojem tehnologije istraživanja jako puno učinilo na području znanosti te da se svakim danom dolazi se do novih spoznaja koje pokazuje jedinstvo ljudskog roda u njegovoj različitosti. Najvažniji je zadatak antropologije kao znanosti o čovjeku odgovoriti na pitanje što je čovjek? To može učiniti kroz holistički analitički pristup proučvanjem vječnoga trokuta koji zajedno čine čovjekova kultura, genotip i okoliš. Rudan je kroz svoj dugogodišnji znanstveni rad došao do zaključka kako su upravo povijesni procesi laboratoriji u kojima se formiraju ljudske zajednice. Prema tome, populacijska se struktura može definirati samo zajedničkim radom genetičara, demografa i antropologa.


Predavanje akademika Rudana bilo je prvo ovakvo predavanje na Veleučilištu. Ideja je jednom mjesečno upriličiti znanstveno predavanje ovakvoga tipa kako bi se Veleučilište još više otvorilo javnosti predstavljajući se kao važna znanstvena i obrazovna institucija. Predavanje je upriličeno u suradnji s vukovarskim Zavodom za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU.


Objavio: Administrator | 18.10.2012.