RasporedStudomatNastavniciKalendarNatječajiMapa webaWebmailPrijava
  Početna   O Veleučilištu  Nastava  Događanja  Aktivnosti  Studenti  KvalitetaErasmus+  Dodatne povezniceUpisi
Međunarodni dan žena
Međunarodni dan žena obilježava se svake godine 8. ožujka. Dan je to kada se slave društvena, ekonomska i politička dostignuća pripadnica ženskog spola . Ideja o obilježavanju dana posvećenog ženama javila se u doba ubrzane industrijalizacije kada su prevladavali teški radni uvjeti. Tekstilne su radnice 8. ožujka 1857. godine u New Yorku održale javne demonstracije prosvjedujući zbog loših uvjeta rada i niskih plaća.
Danas, položaj žena u društvu još je uvijek daleko od ravnopravnog s muškarcima. Diskriminacija i nasilje postoje, ne samo u dijelovima svijeta u kojima se ženama sistematski krše temeljna ljudska prava, već i u razvijenim demokracijama. Stoga se ustrajno promiče svijest o tome da ravnopravnost nema alternativu te da je svaka diskriminacija apsolutno neprihvatljiva.
U povodu ovogodišnjeg Međunarodnog dana žena Europska Komisija je objavila izvješće iz 2019. godine o ravnopravnosti žena i muškaraca u EU-u. Dobra je vijest da Europa napreduje, no potrebno je ubrzati promjene.

U ime Podružnice Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja i Uprave Veleučilišta "Lavoslava Ružička" u Vukovaru, našim dragim kolegicama, suradnicama  i  prijateljicama čestitamo  Međunarodni dan žena!
Objavio: Administrator | 07.03.2019.