RasporedStudomatNastavniciKalendarNatječajiMapa webaWebmailPrijava
  Početna   O Veleučilištu  Nastava  Događanja  Aktivnosti  Studenti  KvalitetaErasmus+  Dodatne povezniceUpisi
8. Međunarodna konferencija "Razvoj javne uprave"
Pod pokroviteljstvom Ministarstva uprave Republike Hrvatske, na Veleučilištu "Lavoslav Ružička" u Vukovaru 19. i 20. travnja 2018. godine održana je, sada već tradicionalna, 8. Međunarodna konferencija "Razvoj javne uprave" sa središnjom temom aktualnosti u reformama javne uprave. Na konferenciji je sudjelovalo više od 50 autora, znanstvenika i stručnjaka sa ukupno 28 radova koji su problematici reformi javne uprave pristupili s različitih aspekata. Ono što ovu konferenciju čini posebno bitnom je sudjelovanje, osim autora i stručnjaka iz Republike Hrvatske i sudjelovanje znanstvenika i stručnjaka iz Å vicarske, Ukrajine, Mađarske, Bosne i Hercegovine te iz Srbije jer samo na takav način je moguće dobiti kvalitetan komparativni pregled provođenja reformi u javnoj upravi.

Sudionike konferencije na samom početku su pozdravili zamjenica vukovarskog gradonačelnika Ivana Mujkić i zamjenica pročelnika u Upravnom odjelu za pravne poslove i imovinu Vukovarsko-srijemske županije Ida Kuić. Dekan vukovarskog Veleučilišta, doc.dr.sc. Mirko Smoljić, prof.v.š. svečano je otvorio Konferenciju te u svom govoru istaknuo da je ovogodišnja tema konferencije reforme javne uprave aktualna jer se paralelno odvija sa provođenjem Strategije razvoja uprave 2015-2020 i naporima Vlade RH u uvođenju kompetencija u javnu upravu, decentralizacije i digitalizacije. Svojim izlaganjima Konferenciji su doprinijeli doc.dr.sc. Mihovil Å karica s Pravnog fakulteta u Zagrebu koji je istaknuo da su javnoj upravi potrebne sustavne promjene kako bi građani lakše i brže dobivali usluge, Božidar Horvat, dipl.iur., predsjednik Upravnog suda u Osijeku koji je istaknuo nužnost izmjena Zakona o općem upravnom postupku i Zakona o upravnim sporovima te izv.prof.dr.sc. Viktor Gotovac s Pravnog fakulteta u Zagrebu koji se osvrnuo na aktualna pitanja rada nedjeljom. Izlaganje je imao i dr.sc. Paolo Crugnola, predsjednik Europske mreže organizacija za obuku lokalnih službenika koji je predstavio rad i djelovanje Europske mreže te daljnje planove za razvoj iste. Sudionicima Konferencije je prof.dr.sc. Marinko Đ. Učur s Pravnog fakulteta u Rijeci dao pregled disciplinske (stegovne) odgovornosti koja je u javnom sektoru jasno definirana za razliku od privatnog sektora, dok je Danijela Romić, univ.spec.admin.publ., v.pred. s Veleučilišta "Lavoslav Ružička" u Vukovaru svojim izlaganjem dala komparativni prikaz mjesne samouprave u Ukrajini i Republici Hrvatskoj. Idućeg dana Konferencije izlaganja su imali i svi ostali sudionici koji su doprinijeli razmijeni iskustava i stjecanju uvida u nova znanja i trendove.

Sudionici konferencije imali su priliku nastaviti rasprave i razgovore na izletu koji je upriličen nakon službenog dijela konferencije i to u posjeti Iloku, najistočnijem hrvatskom gradu.

U nadi da su postignute rasprave bile konstruktivne i druženje ugodno, svima se zahvaljujemo koji su pomogli u organiziranju konferencije  i veselimo se 9. Konferenciji iduće godine!

Prilog iz Dnevnika Osječke televizije možete pogledati ovdje, a fotografije s Konferencije u galeriji fotografija na web stranici konferencija.vevu.hr

.

Objavio: Administrator | 10.05.2018.