RasporedStudomatNastavniciKalendarNatječajiMapa webaWebmailPrijava
  Početna   O Veleučilištu  Nastava  Događanja  Aktivnosti  Studenti  KvalitetaErasmus+  Dodatne povezniceUpisi
Održan Prvi međunarodni znanstveno-stručni skup "Fizioterapija u sportu, rekreaciji i wellnessu"

Povodom pokretanja specijalističkog diplomskog stručnog studija, dana 4. prosinca 2015. uspješno je održan  Prvi međunarodni znanstveno-stručni skup "Fizioterapija u sportu, rekreaciji i wellnessu" u organizaciji Veleučilišta "Lavoslav Ružička" u Vukovaru, u hotelu Lav u Vukovaru, s početkom u 9 sati. Na Skupu su sudjelovali eminentni profesori iz zemlje i inozemstva.

 

Razlozi za pokretanje ovog specijalističkog studija posljedica su aktualnog trenutka u hrvatskome sportu i rekreaciji. Sukladno Zakonu o sportu, za Republiku Hrvatsku je značajno da se omogući što većem broju djece, mladeži i ostalih građana sudjelovanje u sportskim aktivnostima, i to od najmanjih mjesta do velikih gradova. Sve veći broj sudionika u sportu i vježbanju u Republici Hrvatskoj uzrokuje povećanu potrebu za stručnom specijaliziranom fizioterapijskom skrbi populacije svih uzrasta. Nadalje, i korisnici rekreativnih i wellness programa zahtijevaju klinički pristup fizioterapiji i fleksibilnu podršku unaprjeđenju svakodnevnih radnih kapaciteta. Konačno, vrlo mali broj visokostručnih fizioterapeutskih kadrova educiranih i motiviranih za rad s navedenom populacijom također je bitan čimbenik pokretanja studija. Interdisciplinarni pristup i kreiranje suradnje specijalista fizioterapeuta sa stručnjacima drugih profila u sustavu sporta i vježbanja važan je čimbenik koji neprestano treba unaprjeđivati i podizati na primjerenu razinu. Prijedlog za pokretanje specijalističkog diplomskog stručnog studija iz fizioterapije u sportu, rekreaciji i wellnessu usmjeren je prema kontinuiranom odgovarajućem obrazovanju osoba koje se opredjeljuju za poslove u području biomedicine i zdravstva tjelesno aktivnih osoba.


Veleučilište "Lavoslav Ružička" u Vukovaru, u okviru kojega se obrazuju stručnjaci u području fizioterapije, svjesno je svoje odgovornosti za unaprjeđenje zdravlja i razine tjelesne pripremljenosti stanovništva lokalnih zajednica s posebnim naglaskom na sudionike u rekreaciji i sportu, a imajući u vidu postojeću mrežu zdravstvenih ustanova te rastući broj amaterskih i profesionalnih sportskih klubova i rekreacijskih objekata. To je stanje razlog da se u postojeće studijske programe u značajnijoj mjeri involviraju različiti sadržaji i znanja iz područja fizioterapije vježbanja te  razlog za razmjerno žurno pokretanje specijalističkog diplomskog stručnog studija iz fizioterapije. Nadalje, lokalni razvoj zdravstvenog turizma u cilju očuvanja i unaprjeđenja zdravlja  i poboljšanja kvalitete života također zahtijeva kompetentne educirane kadrove u području fizioterapije wellnessa.


S obzirom na uspješnost održavanja prvog skupa, Veleučilište "Lavoslav Ružička" u Vukovaru organizirat će slijedeće godine Drugi međunarodni znanstveno-stručni skup "Fizioterapija u sportu, rekreaciji i wellnessu".

Objavio: Administrator | 10.12.2015.