RasporedStudomatNastavniciKalendarNatječajiMapa webaWebmailPrijava
  Početna   O Veleučilištu  Nastava  Događanja  Aktivnosti  Studenti  KvalitetaErasmus+  Dodatne povezniceUpisi
Dekan Veleučilišta "Lavoslav Ružička" u Vukovaru doc. dr. sc. Mirko Smoljić i gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava, prof., potpisali Sporazum o partnerstvu u provedbi projekta Rekonstrukcije zgrade Radničkog d
Potpisan je sporazum o partnerstvu u provedbi projekta Rekonstrukcije zgrade Radničkoga doma u gradskoj četvrti Borovo naselje i njezinoj prenamijeni  u prostor Veleučilišta Lavoslav Ružička. Sporazum su u gradskoj vijećnici potpisali vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i dekan Veleučilišta Lavoslav Ružička doc. dr. sc. Mirko Smoljić. 

- Jako nam je važno da vukovarsko Veleučilište ima što bolju platformu za širenje smjerova i poboljšavanje standarda koje može pružiti studentima. Sukladno Projektu Intervencijskog plana  za grad Vukovar predvidjeli smo obnovu i rekonstrukciju zgrade Radničkoga doma u gradskoj četvrti Borovo naselje.  Riječ je o zgradi koja je od povijesnog značaja u Vukovaru te je konzervatorski zaštićena. Ne postoji bolji način da je stavimo u funkciju od toga da u nju uvedemo mlade - rekao je Penava dodajući, kako je vrijednost radova projicirana na oko 40 milijuna kuna, no precizniji iznosi bit će jasniji nakon što se uđe u dublju fazu radova.


Dekan Smoljić je naglasio kao je svrha rekonstrukcije proširenje prostornih kapaciteta Veleučilišta Vukovar.


- Nama je važno da ostanemo smješteni u Palači Jirkovsky kako bi zadovoljili one uvijete koji su propisani projektnom prijavom za Studentski dom, da bi u naknadnom praćenju  ispunili da se on puni - kaže Smoljić.


Pojasnio je kako Veleučilište više nema prostornih kapaciteta za njegovim širenjem, a na ovaj način otvorit će se brojne mogućnosti.


- Budemo li se širili u STEM područje potrebna nam je odgovarajuća oprema i laboratoriji. Razmišljamo o uvođenju informatičkog područja kroz  smjerove programskog inženjerstva, program prehrambene biotehnologije, osnivanje studija sestrinstva, kojega bi povezali s fizioterapijom. Planiramo i osnivanje simulacijskog zdravstvenog centra, gdje bi studenti mogli vježbati. To bi bila nastavna baza za medicinske fakultete u cijeloj regiji - pojasnio je Smoljić, naglašavajući kako bi na taj način privukli još veći broj studenata u naš grad.


Vukovarsko Veleučilište Lavoslav Ružička broji gotovo 1000 studenata, a realizacijom ovoga projekta ta brojka bi se mogla udvostručiti, što će svakako doprinijeti daljnjem razvoju Vukovara kao studentskog grada na krajnjem hrvatskom istoku. Obnova Radničkoga doma u Borovu naselju dala bi mu potpuno novu i modernu vizuru kakvu naposljetku i zaslužuje, a studentima bi omogućilo blizinu sportskih sadržaja koje nude bazeni, teretana i sportska dvorana te stadion.


Penava i Smoljić su se složili kako bi se na ovaj način dodatno oživjela gradska četvrt Borovo naselje.


Žaklina Pul, voditeljica projekta, rekla je kako je potpisivanje ovoga sporazuma prvi korak prema prijavi izrade projektne dokumentacije za prenamjenu zgrade Radničkog doma u Borovu naselju.


- Svi ste svjedoci u koliko je derutnom stanju ova zgrada, mislim da će njezina rekonstrukcija i prenamjena dodatno oplemeniti i oživjeti širi centar ove gradske četvrti - zaključila je Pul.


Izvor: Hrvatski radio Vukovar, 17. 10. 2017.


http://www.hrv.hr/vijesti/aktualnosti/item/12957-radnicki-dom-u-borovu-naselju-prenamijenit-ce-se-u-prostor-veleucilista-lavoslav-ruzicka

 

Objavio: Administrator | 18.10.2017.