Raspored Studomat Nastavnici Kalendar Natječaji Mapa weba WebmailPrijava
  Početna   O Veleučilištu  Nastava  Događanja  Aktivnosti  Studenti  KvalitetaErasmus+  Dodatne povezniceUpisi
Potpisan Sporazum o stručnoj, znanstvenoj i obrazovnoj suradnji s Pravničkim fakultetom Trnavskog sveučilišta

Izaslanstvo Veleučilišta Lavoslava Ružičke u Vukovaru u sastavu dekan prof. dr. sc. Antun Pintarić, prodekan za nastavu v. pred. dr. sc. Milorad Ćupurdija, prodekan za razvoj i stručni rad prof. dr. sc. Tihomir Živić i pred. dr. sc. Viktor Palić bilo je 12. i 13. ožujka 2012. u dvodnevnom radnom posjetu Pravničkom fakultetu Trnavskog sveučilišta, Slovačka Republika (usp. http://iuridica.truni.sk).

 

Prijam su priredili visoki predstavnici domaćina, dekanica Fakulteta prof. JUDr. Helena Barancová, PhD., bivši sveučilišni rektor Dr. h. c. prof. JUDr. Peter Blaho, CSc., prodekanica za dodiplomske studije, magisterije i studij socijalne skrbi JUDr. Mgr. Martina Gajdošová, PhD. te prodekan za međunarodnu suradnju, odnose s javnošću i projekte JUDr. Tomáš Strémy, PhD. Zahvalivši na simboličnim darovima iz Vukovara, dekanica Barancová podsjetila je da je trnavski Fakultet član europskog udruženja takvih institucija (European Association of Law Faculties, ELFA) s razgranatim diplomskim i postdiplomskim kurikulima i etabliranim izdavaštvom, kao i zapaženom suradnjom s glavnim pravnim institucijama slovačke države, tijelima Europske unije i visokoobrazovnim ustanovama širom svijeta.     

 

Nakon službenih razgovora svečano je u trnavskom Hotelu Dream potpisan i važan Sporazum o stručnoj, znanstvenoj i obrazovnoj suradnji između dviju institucija, prvi međunarodni dokument kojeg je Veleučilište, jačajući mobilnost svojih studenata i nastavnika, sklopilo s državom-članicom Europske unije. Njime su postavljeni temelji budućeg razvoja zajedničkih stručno-znanstvenih, istraživačkih i kulturalnih projekata, razmjene studenata, nastavnog osoblja i literature, pripremnih i studijskih posjeta i pozivnih predavanja te suorganizacija stručno-znanstvenih skupova, uz mogućnost dogovora o gostovanjima i novim sadržajima.        

 

Podsjećajući na nazočnost slovačke manjine i u Vukovarsko-srijemskoj županiji te mnoge bitne povijesne dodirnice između Hrvatske i Slovačke još od 19. st. naovamo, dekan Veleučilišta upoznao je ukratko domaćine s veleučilišnim ustrojem i razvojnim planovima, napose u smislu osnutka veleučilišnih specijalističkih studija, istaknuvši kako se radi o mladoj visokoobrazovnoj ustanovi svjesnoj važnosti međunarodnog povezivanja i umrežavanja, pogotovo s uglednim inozemnim institucijama poput ove.   

Objavio: Tihomir Živić | 14.03.2012.