RasporedStudomatNastavniciKalendarNatječajiMapa webaWebmailPrijava
  Početna   O Veleučilištu  Nastava  Događanja  Aktivnosti  Studenti  KvalitetaErasmus+  Dodatne povezniceUpisi
STUDIJSKO PUTOVANJE S TERENSKOM NASTAVOM STUDENATA PRVE GENERACIJE SPECIJALISTIČKOG DIPLOMSKOG STUDIJA PREVENTIVNE FIZIOTERAPIJE
 U periodu od 10. 5. 2017. do 12. 5. 2017.  studenti prve generacije specijalističkog diplomskog studija Preventivna fizioterapija bili su na studijskom putovanju. Studijsko putovanje s terenskom nastavom uključivalo je segmente iz tri kolegija specijalističkog studija Preventivna fizioterapija:  Balneoklimatologija, Metode fizioterapije u sportu i rekreaciji ll i Wellness programi. Zbog opsežnosti gradiva  navedenih kolegija putovanje je bilo opsežno i edukativno.

Stjepan Jelica, mag. physioth., pred. i Mateja Znika, dipl., physioth., v. pred. bili su voditelji i  koordinatori tijekom cijelog putovanja.

10. 5. 2017.  Prva ustanova obilaska na studijskom putovanju bio je nogometni klub Dinamo gdje su nas dočekali gospoda Miroslav Tomašević, novinar i kroničar nogometnog kluba Dinamo i Marinko Grgić, dipl., physioth., Dinamov fizioterapeut, naš bivši student koji je bio s nama tijekom cijelog studijskog posjeta nogometnom klubu i privatnoj ordinaciji "Infinitum Progresum".

Studenti su imali priliku obići fizikalnu terapiju u Dinamovoj školi nogometa i fizikalnu terapiju Dinamove momčadi. Dinamov liječnik dr. med. Ivica Smodek studentima je predstavio najčešću problematiku s kojom se susreće u svom radu, Josip Jurić, bacc, physioth. studentima je približio ulogu fizioterapeuta u postupcima rehabilitacije ozlijeđenih polaznika škole nogometa,  mag. kineziologije Matej Ivić opisao je ulogu kineziologa u oporavku polaznika škole uz pomoć demonstracije kineziterapijskih postupaka kod parcijalne rupture biceps femorisa i distorzije skočnog zgloba.

Nakon iscrpnog višesatnog obilaska Dinama uputili samo se s kolegom Marinkom Grgićem u privatnu ustanovu za dijagnostiku i rehabilitaciju "Infinitum Progresum" gdje su nas dočekali magistar kineziologije Marko Sukreski, Tea Sukreski, bacc., physioth. i fizioterapeut Krešimir Abičić koji je došao u Hrvatsku iz SAD-a. U Ustanovi se bave funkcionalnom dijagnostikom, funkcionalnim treningom,  prehranom, rehabilitacijom, regeneracijom, kao i tehnikama  "weight managementa" i "age managementa". Upućeni smo u značajke i prikazane su nam metode termodijagnostike, tenziomiografije, biomehaničke analize, sportske dijagnostike i uzimanje funkcionalnog statusa. Uz demonstraciju dijagnostičkih metoda demonstrirane su i razne terapijske metode poput: manualne terapije, cuppinga, Guasha/Graston tehnike, te primjena kriosaune koju su i sami studenti mogli također i isprobati.

 11. 5. 2017. Dan je uključivao posjetu dvjema specijalnim ustanovama za medicinsku rehabilitaciju. Prva je bila "Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske toplice" gdje nas je dočekao kolega Zdravko Maček, dipl., physioth. glavni fizioterapeut bolnice. Bolnica je poznata po prirodnoj ljekovitoj vodi temperature od 39 do 41 °C s velikim udjelom kalcija, magnezija i hidrokarbonata. U sastavu bolnice nalaze se četiri zatvorena bazena. Poznati "Jakobov" bazen izgrađen je na samom izvoru termalne vode i jedan je od rijetkih takvih primjera u svijetu. U liječenju i rehabilitaciji bolesnika voda se upotrebljava u bazenima i kadama, gdje se uz kupanje provode medicinske vježbe pri čemu se koriste fizikalni efekti vode: toplina, hidrostatski tlak, uzgon i otpor trenja. Stoljetno iskustvo i obavljeni medicinski izvještaji govore o njezinoj ljekovitosti. Tijekom obilaska studenti su se upoznali sa svim specifičnim područjima rada zastupljenim u bolnici, omogućen nam je pristup i uvid u principe rada kod bolesti i stanja za koje je bolnica specijalizirana, poput: reumatoloških, kardioloških, neuroloških. Obišli smo i odjel za dječju rehabilitaciju pod supervizijom glavnog fizioterapeuta odjela gđe. Branke Maček, bacc. physioth. Vidjeli smo mogućnosti primjene balneoterapije, fangoterapije, parafinoterapije te smo bili upoznati u kojem aspektu medicinskog wellnessa ustanova ima ideje širenja usluga.

Nakon obilaska bolnice "Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske toplice" nastavili smo put odlaskom u "Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Stubičke toplice" gdje su nas srdačno dočekali zamjenik ravnatelja gospodin Krešimir Å kof, mag. iur., pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo - glavna medicinska sestra: Å tefica Å kvorčec, bacc.ms., te glavna fizioterapeutkinja gđa. Brankica Kurtoić, bacc. physioth. Tijekom iscrpnog obilaska imali smo se prilike upoznati s pojmom medicinskog turizma i medicinskog wellnessa koji se provodi u toj ustanovi. Također smo imali priliku proći sve prostorije wellnessa uključujući i najnovije smještajne jedinice u sklopu objekta Maksimilijan. Prezentiran nam je oblik rada same ustanove i pružena nam je mogućnost pristupa odjelima, bazenima i dvoranama za fizikalnu terapiju.

12. 5. 2017. Zadnji dan je u dogovoru s gđom. Zrinkom Lekić, dipl. physioth. uključivao obilazak wellnessa i spa u "Termama Jezerčica" uz stručno vodstvo gđe Ivane Stakor, bacc., physioth. voditeljice wellness i spa centra. Wellness i spa su smješteni u četiri ambijentalno uređene prostorije, te u njemu rade stručno educirani fizioterapeuti. Unutar Wellness & SPA centra se nalaze dva prostora za opuštanje. Osim klasične, turske i finske saune studenti su imali priliku vidjeti i aroma finska sauna, panoramsku finsku saunu, infracrvenu saunu, vanjski whirlpool s terasom za sunčanje, te hladni vanjski bazen za fazu hlađenja. Prilikom posjeta studentima je bilo demonstrirano više specifičnih oblika masaže, te su neke od njih i sami mogli isprobati. Neke od specifičnih masaža s kojima su se upoznali su bile: Tradicionalna tajlandska «Nuad bo rarn», poboljšava energetski protok, stabilnost i ravnotežu tijela. Abhyangam, pokreti istovremenog povezivanja tijela biranim toplim uljima, pruža osjećaj uravnoteženja, ima antistresno djelovanje.  Muri + Abhyangam, tehnika koja putem pasivnog istezanja mišića povećava mobilnost i vraća ravnotežu tijelu. Nakon obilaska i demonstracije slijedio je razgovor s gđom. Stakor u kojem su se studenti informirali o mogućnostima edukacija vezanih za specifične wellness i spa tehnike. Nakon zajedničkog razgovora slijedila je mogućnost kupanja u termalnoj vodi izvorne temperature 38°C koja sadrži više različitih iona, te se smatra ljekovitom mineralnom vodom. Optimalna temperatura i kemijski sastav omogućuju primjenu termo-ljekovite mineralne vode u rehabilitaciji ili rekreaciji. U termama svaki radni dan, dva puta dnevno fizioterapeuti za sve posjetitelje održavaju vježbe u rekreacijskom bazenu.


Stjepan Jelica, mag. physioth., pred. i Mateja Znika, dipl., physioth., v. pred.
 
Objavio: Administrator | 23.05.2017.