RasporedStudomatNastavniciKalendarNatječajiMapa webaWebmailPrijava
  Početna   O Veleučilištu  Nastava  Događanja  Aktivnosti  Studenti  KvalitetaErasmus+  Dodatne povezniceUpisi
USPJEH AKADEMSKOG VESLAČKOG KLUBA VUKOVAR NA REGATI U OSIJEKU

Medicinski fakultet u Osijeku organizirao je u subotu, 16. srpnja 2011. studentsku regatu osmeraca Medicinskog fakulteta Osijek, Medicinskog fakulteta Novi Sad i Veleučilišta Lavoslav Ružička u Vukovaru. Unatoč vrućinama i sezoni godišnjih odmora, studentice i studenti su zaveslali Dravom odmjeravajući snage. Staza dužine 1000 metara završavala je ispred restorana Javor u Donjem Gradu. U natjecanju su sudjelovale i veslačice osmerca vukovarskog Veleučilišta. Riječ je o posadi koja je ove akademske godine više puta osvajale treće mjesto na regatama.

Upravo Osijek, Vukovar i Novi Sad povezuje tradicija veslanja i ljubav prema rijeci, što se pokazalo i danas. Za vrijeme Austro-Ugarske monarhije veslanje je u ovu regiju došlo rijekom Dunav koja nas je povezivala. Kako su veslački klubovi ranije osnivani u Budimpešti i Beču, tako je iz Mađarske veslanje došlo na ove naše prostore. Kako je Vojvodina bila članica Austro-ugarske monarhije, tako je i veslanje prvi puta došlo u Novi Sad 1885. godine. A onda je 1892. godine osnovan i Veslački klub Drava ovdje u Donjem gradu. Poslije toga je 1907. godine osnovan i Veslački klub Neptun također u Osijeku, a 1912. godine i Veslački klub Vukovar u Vukovaru. Tako da je tradicija veslanja u Osijeku veća od sto godina, kao što je duga i tradicija VK Danubius prošle godine proslavio 125. godina svoga postojanja. Upravo u tim podunavskim regijama osnovan je i Podunavski kup koji je imao središte u Vukovaru, te smo se međusobno natjecali čak i prije njegovog osnivanja, rekao je prof. dr. sc. Siniša Å ijanović, predsjednik VK Vukovar i bivši veslač napominjući kako su naši gradovi prerasli u sveučilišne, odnosno veleučilišne gradove, te da je i utrka studenata i okupljanje u Osijeku logična posljedica.

Utrci su prisustvovali gradonačelnik Grada Osijeka Krešimir Bubalo, koji je otvorio natjecanje, dekan Medicinskog fakulteta u Novom Sadu prof. dr. sc. Nikola Grujić, dekan vukovarskog Veleučilišta prof. dr. sc. Antun Pintarić, te dekan Medicinskog fakulteta u Osijeku prof.dr.sc. Aleksandar Včev, kao domaćin regate.

Veslačice Veleučilišta su osvojile prvo mjesto i dobile pobjednički pehar i zlatne medalje. Kod veslača prvo mjesto je pripalo osmercu Medicinskog Fakulteta iz Osijeka, drugo mjesto veslačima Veleučilišta u Vukovaru, a treće mjesto veslačima iz Novog Sada.

Pohvala veslačicama i veslačima Veleučilišta u Vukovaru, ali i čestitke treneru Daliboru Žigiću koji uspješno pripremio i vodio posade.

Izvjestitelj: A. Pintarić

Objavio: Administrator | 21.07.2011.